Hoe zit dat nou met denken, voelen en doen?
Tijdens persoonlijke ontwikkeltrajecten wordt nogal eens gesproken over denken, voelen en doen. Maar hoe zit dat nu precies. Moet je eerst iets denken, dan voelen en vervolgens gaan doen? Of moet je tijdens het doen denken hoe voel ik me nu?
In onze maatschappij os vooral “denken” heel belangrijk. Het moet vooral logisch zijn, het verhaal moet kloppen. Vaak vragen we tijdens coachsessies, “hoe voelt dat nu voor jou?” En even zo vaak is het antwoord, “uhhh ik weet niet wat voel”.
Als we kijken naar emoties dan worden die gestuurd door het hart, er komen daarbij allerlei stofjes vrij. Bekende stofjes zijn serotonine (geluk hormoon) of oxytocine (knuffelhormoon) of cortisol (stresshormoon). Zij zorgen er in het lichaam voor dat je een bepaald “gevoel” ervaart. Dat kunnen tintelingen zijn of juist beklemmingen. Ons hoofd heeft daar de betekenis “geluk”, “liefde” of “stress” aan gekoppeld. Gelukkig duurt zo’n emotie maar een beperkt aantal seconden, daarna is het stofje “uitgewerkt”, tenzij je olie op het vuur gooit, dus je geluk aanwakkert of je stress blijft voeden.
Vervolgens heb je jezelf een patroon aangeleerd, dat past bij wie jij bent, om op die emotie te reageren. Zo zal de ene bij geluk gaan juichen, terwijl een ander met een grote glimlach stil in een hoekje blijft zitten. Is deze reactie wat je wil? Prima, niks meer aan doen dan. Wil je dit niet, doe dan iets anders.
En dat anders doen kan op elke plek in de keten. Je kunt ervoor kiezen die “gevoel” een andere naam te geven of er een ander verhaaltje bij te bedenken. Automatisch wordt dan je reactie anders. Je kunt er ook bewust voor kiezen om een andere reactie te geven op het verhaaltje dat je jezelf verteld.
Maar bij alles wat je doet, voelt of denkt geldt dat het begint bij jezelf. Wat is er écht belangrijk voor je. Het heet niet voor niets “persoonlijke ontwikkeling”. Leer jezelf kennen, weet wat belangrijk voor je is, ken de verhaaltjes die jij aan jezelf verteld. Ga daar mee aan de slag.
Is dat eenvoudig? Nee!
Is het leuk? Vaak wel, soms loop je iedere keer weer tegen dezelfde muur op en dat kan frustreren (o ja, dat is ook maar een “gevoel”)
Zoals je in ons canvas kunt zien beginnen wij elk proces bij jouzelf. Leer jezelf kennen, durf in de spiegel te kijken. En als je heel goed kijkt zie je zó veel moois! De vraag is dan hoeveel laagjes klei heb jij voor jouw veiligheid over jezelf heen geboetseerd, waarom denk, voel en doe jij wat je nu doet?
Laten we die kleilaagjes er eens van af pellen en zuiver kijken naar jouw gevoel, naar wat je denkt en hoe jij jezelf doet.