Ben je waardeloos of ken jij je eigen waarde?
In een wereld waar prestaties en zichtbare successen vaak worden gezien als maatstaven voor waarde, is het niet ongebruikelijk dat mensen worstelen met hun eigenwaarde. Maar betekent het niet kennen van je eigen waarde dat je waardeloos bent? Deze vraag raakt aan diepe, filosofische en psychologische kwesties die velen van ons bezighouden.
Wat is Eigenwaarde?
Eigenwaarde, of zelfwaarde, verwijst naar het beeld dat iemand heeft van zijn of haar eigen waarde en bekwaamheid. Dit beeld wordt gevormd door je creatieve brein, je hoofd. Het is een fundamenteel onderdeel van onze mentale en emotionele gezondheid. Eigenwaarde beïnvloedt hoe we onszelf zien.
Het Gevaar van afhankelijkheid van de mening van anderen
Een van de redenen waarom mensen hun eigenwaarde niet kennen, is dat ze te afhankelijk zijn van wat anderen ervan vinden. Complimenten, prestaties op het werk, likes op sociale media – dit zijn allemaal externe bronnen van bevestiging. Hoewel ze tijdelijk een gevoel van waarde kunnen geven, zijn ze vluchtig en vaak onbetrouwbaar. Wanneer we geen waardering meer van anderen krijgen, kan de eigenwaarde drastisch dalen.
Waarde en Waardeloosheid
Het gevoel van waardeloosheid komt vaak voort uit de verhaaltjes die men zichzelf vertelt waarin men zichzelf constant beoordeelt en vergelijkt met anderen. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van negatieve gedachten en gevoelens. Maar hier is het cruciale inzicht: waardeloosheid is een gevoel, geen feit. Het ontstaat in je creatieve hoofdbrein, en dat brein kan álles creëren, ook een niet realistisch beeld van jezelf. Niemand is écht waardeloos. Ieder mens heeft waarde, los van prestaties en externe bevestiging. Die waardes zetelen in ons hart. Hoe vaak zeggen we niet; volg je hart want dát klopt.
De Kracht van Intrinsieke Waarde
Intrinsieke waarde is het besef dat je waardevol bent, simpelweg omdat je bestaat. Deze waarde is niet afhankelijk van wat je doet of wat anderen van je vinden. Het ontwikkelen van een gevoel van intrinsieke waarde begint met zelfacceptatie en zelfcompassie. Daar speelt je compassievolle brein, het hart, een cruciale rol. Het gaat om het erkennen van je unieke eigenschappen, talenten en de rol die je speelt in het leven van anderen. Wij zijn ervan overtuigd dat ieder mens zijn intrinsiek waarde heeft en zijn rechten mag op eisen, het is geboorterecht.
Het Pad naar Zelfontdekking
Het ontdekken van je eigen waarde is een proces dat tijd en reflectie vereist. Neem gerust eens de tijd om na te denken over je prestaties, maar ook over je mislukkingen. Wat heb je geleerd? Hoe ben je gegroeid? Behandel jezelf met dezelfde vriendelijkheid en begrip die je aan een goede vriend zou geven. Erken je fouten zonder jezelf te veroordelen. Laat je compassievolle hart spreken. Leer ‘nee’ te zeggen en je grenzen te respecteren. Dat kan wel een knoop in je maag bezorgen en dit is een krachtige manier om je eigenwaarde te versterken. Hoe vaker je dit doet hoe minder die knoop gaat worden. Nee zeggen binnen je grenzen onderstreept jouw identiteit. Verbind jezelf met mensen die je steunen en waarderen om wie je echt, werkelijk en wezenlijk diep van binnen bent, niet alleen om wat je doet.
Conclusie
Als je je eigen waarde niet kent, betekent dat niet dat je waardeloos bent. Het betekent alleen dat je nog op een reis bent om je eigen intrinsieke waarde te ontdekken en te omarmen. Je moet nog leren hoe je hart spreekt en hoe jij dat mag vertalen. Dit proces kan uitdagend zijn, maar het is de moeite waard. Je waarde is niet afhankelijk van externe factoren of prestaties; het is een inherent onderdeel van wie je bent. Door zelfreflectie, zelfcompassie en het stellen van grenzen kun je stap voor stap je eigen waarde leren kennen en waarderen. En onthoud, je bent nooit waardeloos. Je bent altijd waardevol, gewoon door te zijn wie je bent.
Frank van Nimwegen & Geerd de Rooij
Let’s Qynnect!