Delegeren en vertrouwen geven.
We duiken weer wat dieper in een cruciaal aspect van effectief teamwerk: delegeren en vertrouwen geven. Vertrouwen is een van onze kernwaarden en we hebben daar zelfs een lezing aan gewijd. Niet voor niets staat er hier vertrouwen geven. Je krijgt pas vertrouwen van je team en teamleden als je hen vertrouwen geeft. Je kunt niet terugkrijgen wat je zelf niet geeft.
Daarbij komt ook nog dat het verspreiden van verantwoordelijkheden (delegeren) en het geven van vertrouwen de individuele groei van de teamleden bevordert en de algehele productiviteit en flexibiliteit stimuleert.
De kracht van delegeren.
Delegeren is niet hetzelfde als afschuiven en zeker ook iets anders dan het overdragen van taken. Het is het verdelen van verantwoordelijkheden. Hierbij maak je juist gebruik van de sterke punten van je teamleden. Door hen verantwoordelijkheden te geven in de kracht van hun kunde stimuleert hen én versterk je het team. Je laat immers de beste persoon voor de taak de verantwoording voor de uitvoering op zich nemen.
Delegeren is van onschatbare waarde in de teamdynamiek. Juist doordat taken worden gedelegeerd aan die personen die over de juiste vaardigheden en kennis beschikken wordt het werk sneller en efficiënter voltooid. Wanneer je andere teamleden toestaat te leren van deze “experts” worden de vaardigheden en kennis verspreid door het team heen, het aantal experts neemt dan toe.
Hierdoor wordt persoonlijke ontwikkeling gestimuleerd en ontstaat er een vruchtbare sfeer in het team. Daarnaast kunnen de teamleiders zich focussen op strategische- en operationele doelen zonder te verzanden in de details van de dagelijkse taken.
Vertrouwen geven als fundament.
Bij het overdragen van verantwoordelijkheden is vertrouwen geven de basis en een onmisbaar ingrediënt. Het is beslist onvoldoende om alleen taken en verantwoordelijkheden over te dragen; de teamleiders moeten ook het vertrouwen hebben dat hun teamleden deze taken effectief kunnen uitvoeren. De uitdrukking “vertrouwen is goed maar controle is beter” is in deze context contraproductief, zelfs destructief te noemen. Teamleden haken af wanneer je hun wel de taak en de bijbehorende verantwoordelijkheden toevertrouwt maar het toch noodzakelijk vindt om de controle uit te voeren. Als teamleider moet je vertrouwen geven. Beter iets repareren dan het vertrouwen beschamen.
Een vruchtbare sfeer vertrouwen moedigt teamleden immers aan om nieuwe ideeën te uiten en (verantwoorde) risico’s te nemen. Hierdoor ontstaat een innovatief team dat voor onverwachte situaties creatieve waardevolle oplossingen kan bedenken én ze durft uit te voeren. Een gevoel van autonomie en verantwoordelijkheid bevordert betrokkenheid en motivatie.
Er ontstaat zo een positieve werksfeer waarin open communicatie en samenwerking de norm zijn.
Het belang van evenwicht.
Het vinden van het juiste evenwicht tussen delegeren en vertrouwen geven is de sleutel tot succes. Begrijp de sterke punten, interesses en vaardigheden van uw teamleden. Weet wat zij écht belangrijk en waardevol vinden.
Daarnaast is het van belang dat zij weten en begrijpen wat de teamleiding van ze verwacht. Communiceer duidelijk en onomwonden de verwachtingen, deadlines en verantwoordelijkheden om misverstanden en teleurstellingen te voorkomen. De teamleiding biedt ondersteuning en is beschikbaar (zie ons vorige blog) wanneer teamleden hulp nodig hebben maar vermijd micromanagment. Regelmatige en reguliere feedback bevordert de groei en ontwikkeling van de leden en het gehele team.
Tot slot.
Als we kijken naar de dynamiek van succesvolle teams, is het duidelijk dat delegeren en vertrouwen geven niet alleen noodzakelijk zijn maar in elkaars verlengde liggen. Door taken op de juiste manier over te dragen en vertrouwen te schenken, leggen teamleiders de basis voor een krachtige, veerkrachtige en flexibele teamcultuur.
Let’s Qynnect.