Het maken van een wijze keuze
Voor het maken van een wijze keuze kun je je toevlucht nemen tot diverse benaderingen. Eén van die benaderingen is gebruiken te maken van de intelligentie van je hoofd, hart én buik.
Je hoofdbrein kun je zien als je cognitieve intelligentie. Het is verantwoordelijk voor de logica, analyses en planning.
Je hartbrein is de emotionele intelligentie en het centrum van emoties, empathie en sociaal bewustzijn. Je buikbrein, tenslotte, is je intuïtieve intelligentie en zet je aan tot actie en leidt tot intuïtie en je onderbuikgevoel.
Het keuzeproces.
Wanneer je, vanuit deze benadering, keuzes wil gaan maken zul je je er eerst bewust van moeten zijn dat elke van deze breinen informatie op zijn eigen manier verwerkt en vervolgens op zijn eigen, unieke manier, communiceert.
Het is van belang de breinen in balans te brengen en dan op elkaar af te stemmen. Het betekent dat je de tijd neemt om naar elk van die breinen te “luisteren” en hun wijsheid tot je te nemen. In onze huidige cultuur zijn we er op “getraind” om zoveel mogelijk, of alleen, naar ons hoofdbrein te luisteren.
Tijdens dit luisteren naar je breinen word je aangemoedigd om eens goed naar jezelf te kijken zodat je inzicht krijgt in de verhaaltjes die je jezelf verteld, wat écht belangrijk voor je is en hoe je emotioneel in elkaar steekt.
Voordat je de uiteindelijke keuze maakt is het belangrijk dat je je ook rekenschap geeft over de (mogelijke) consequenties van je keuze, zowel voor jou als voor je omgeving en medemens. Dit noemen we de ecologie check.
Eenmaal in balans en overtuigd van de ecologie kun je een keuze maken in harmonie met al je intelligenties. Je keuze zal dan in lijn zijn met jouw diepste waarden en doelen.
Voordelen van dit keuzeproces.
Doordat je de intelligenties van hart, hoofd en buik bij je keuze betrekt wordt het mogelijk een keuze te maken die dieper geworteld is en in lijn is met je ware zelf (met wie je echt, werkelijk en wezenlijk diep van binnen bent).
Doordat je je intuïtieve intelligentie betrekt en erkend bij de keuzes train je ook de intuïtie en je bent daardoor ook beter in staat om situaties in de toekomst beter te doorgronden en juiste beslissingen te nemen.
Omdat je ook het belang van je emotionele intelligentie hebt benadrukt leidt dat automatisch tot betere relaties in teams en persoonlijke relaties.
Uiteindelijk maak je een keuze gebaseerd op je diepste waarden en ben je erop gericht om het evenwicht tussen hart, hoofd en buik te bewaren. Dit leidt dan weer tot meer welzijn en dankbaarheid.
Totaal aanpak voor keuzes.
Deze totale (holistische) benadering van keuzes maken draagt bij aan het verbinden van al je intelligenties. Het wordt een krachtig instrument dat je helpt om de juiste keuze te maken die niet alleen jouw leven verbetert maar die ook bijdraagt aan het welzijn van anderen en de wereld om ons heen. Door te luisteren naar alle drie jouw intelligenties zul je authentieke, gebalanceerde en bewuste keuzes maken voor een vervuld en zinvol leven.
Let’s Qynnect.