Laat je team niet in de kou staan!
Het was een koude en winderige ochtend toen we met onze honden op pad gingen om een team te coachen.
Zij hadden een twee daags evenement en wij mochten met het team aan de slag op de ochtend van de tweede dag.
Na het ontbijt was het “onze” tijd. Min of meer zonder introductie werden we verzocht met ons programma te starten.
Omdat het echt bitterkoud was die dag besloten we om de eerste oefening, zonder honden, binnen te doen. Het is een simpele oefening over non-verbale communicatie dus hebben we gevraagd of ze deze oefening zonder praten wilde doen. Voor één man bleek dat onmogelijke opgave; hij moest en zou sturing aan de oefening geven. Omdat onze vraag om het in stilte te doen best duidelijk gesteld was deden we de oefening nóg een keer, maar nu wel stil…….
Tijd om naar buiten te gaan.
In de volgende oefening ging we verder op het onderdeel communicatie.
We beginnen dan met een oefening die voor de mensen duidelijk is, onze hebben geen idee wat er van hen verwacht wordt.
De baas deed deze oefening met verve. Superduidelijk en geen twijfel mogelijk. Hij oogstte veel lof van zijn werknemers en was duidelijk in zijn nopjes.
Als werknemers duidelijk moeite hadden met deze oefening dan hij liet geen moment onbenut om hen duidelijk te maken dat ze autoritair moesten optreden.
Als je stijl niet meer werkt.
Aangekomen bij de oefening waarbij de hond “vakbekwaam” is werkte de autoritaire stijl van “de baas” niet meer. De hond waar hij mee mocht werken wist uitstekend wat er van hem gevraagd werd en wilde dat ook vol overgave gaan doen. Zijn tijdelijke geleider echter hield hem kort, zeer tot frustratie van deze hond die niets liever wilde dan doen war hij goed in is.
Toen “de baas” hem kort bleef houden liep het frustratie nivo zó hoog op dat deze hond zijn eigen plan ging trekken. En een lol dat hij daarbij had! Hij ging jongleren met pionnen, rondjes rennen met iets in zijn bek, de oefening keer op keer doen om zijn baas te laten zien hoe goed hij hierin is. En die baas maar proberen om het “kort” te houden. Dat lukte echt niet meer! De hond was los en “de baas” tot op het bot gefrustreerd. Zo erg dat hij het veld verliet, zijn team verbijsterd in de kou achter latend.
Wat kunnen we leren?
De leiderschapsstijl die je moet hanteren is niet de stijl die jouw voorkeur heeft maar de stijl die jouw team op dat moment nodig heeft.
Het hanteren van de onjuiste stijl levert frustratie op bij leider én team. Bij een onjuist stijl gebruik wordt vaak het tegenovergestelde bereikt van wat men eigenlijk wil.
Diegene die het meest flexibel is, is ook het meest succesvol.
Wat als de roedelleider weg valt?
Na dit incident bleef de groep buiten achter. De werknemers keken elkaar eerst wat verdwaasd aan, wat is er nu weer gebeurd?
Zoals dat ook in een roedel gaat duurde deze fase niet al te lang. “The king is dead, long live the king” is wat er dan gebeurd. In elke roedel, dus ook in een team, zijn er geen vacatures. Als de leider wegvalt staat er meteen een nieuwe leider op. Meestal is dat een van de “Beta’s”, de bedrijfsleiders, die al tegen het leiderschap aan schurken. Zij zien hun kans schoon en nemen het leiderschap over. Omdat de rest van de roedel nog wat verdoofd was door de gebeurtenissen aanvaarden ze dankbaar de nieuwe leider. Zeker in dit geval, het was bitterkoud en winderig, dus veel tijd en gelegenheid om te blijven staan koukleumen was er niet. Een van de anderen nam het roer over.
We hebben nagevraagd of het team dit patroon herkende en dat werd bevestigend beantwoord. Het team gebruikte deze wetenschap zelfs om de “baas”. Soms zo te frustreren dat hij wegloopt zodat het team zijn eigen zin kan doen.